maanantai 12. maaliskuuta 2012

Roadtrip

Vallitsevista sääolosuhteista ja lumitilanteesta johtuen päätettiin skipata vaeltaminen Esjalle. Suuri suunnitelma oli, että vedetään tiukat kännit lauantaina ja sunnuntaina lähdetään kaverin ja hänen vierailulla olevan äitinsä kanssa roadtripille. Tavotteena oli päästä kaikille turisteille pakolliselle jäätikkölaguunille, jonne on täältä reykjavikista rapiat 300 km suuntaansa ja että matkalla pysähdyttäis isommille vesiputouksille ja pällisteltäis muutenkin ihmeellistä luontoa.

Lähdettiin reissuun neljän tunnin unien jälkeen about kello 1130, itsellä oli vointi varsin heikko, tästä johtuen ensimmäinen 100 kilometriä meni nukkuen ja siitä en voi enempää kertoa. Mut ravisteltiin hereille pari minuuttia ennen seljalandsfoss nimistä vesiputousta. Nopeesti vaelluskengät jalkaan ja käytiin kiertämässä vesiputous. Kyllä, seljalandsfoss on siitä tunnettu, että sen taakse pääsee kävelemään. About 30 metriä putoava vesi pöllyää varsin komeesti ympäriinsä ja kun tuulikin pirusti niin kastuttiin sitten aivan läpimäriksi. (omaa tyhmyyttä tietysti kun päätettiin, että ei näytetä turisteilta ja lähdettiin pieruverkkareissa sekä huppareissa reissuun.)

Tonne taakse pääsee siis tallustelee

Vaihtovaatteita ei tietenkään ollu, mutta jotenkin se märkyys ja lievä palelu helpotti olotilaa huomattavasti. Tästä rohkaistuneena nautin savukkeen, kun muukin seurue poltti (sosiaalinen paine=/). Olotila romahti.

Märissä kuteissa autoon koko kööri ja lähdettiin jatkamaan ajelua. Parin kymmenen kilsan päässä oli toinen putous, myös erittäin tunnettu skógarfoss (metsäputous) saanut nimensä siitä, että lähistöllä kasvaa muutama puu. Edelliseltä putoukselta viisastuneina, ei menty aivan lähelle pärskyvää vettä, jotta ei kastuttais enempää. Kuvia en jostain syystä ottanut, mutta olotila parani huomattavasti kun käveltiin putouksen ympäristössä. En polttanu ennenku matka jatku.

Köröteltiin seuraavaksi etelä-islannin suurimpaan kaupunkiin. Vik niminen metropoli sijaitsee 187 kilometriä reykjavikista. Siellä on yksi kauppa, kirkko, bensa-asema jonka yhteydessä on ”ravintola” (islantilaiseen tyyliin, saa vaan hampurilaisia ja ranskalaisia sekä jonkun random lampaan pihvin), valtava turistikauppa ja 400 asukasta. Syötiin ravintelissa ja lähdettiin katsomaan Vikin parasta ja tunnetuinta osaa, mustaa hiekkarantaa.

Kuva otettu turistikaupassa, tarkoituksena esitellä komeita pensseleitä

Merenkäynti oli varsin voimakasta ja sitä siinä porukalla pällisteltiin ja ihasteltiin. Siinä tuulessa vaatteet kuivu viimeistään ja olo oli syömisen jälkeen mitä mainioin. Unohduin kuitenkin tuijottamaan vaan merta ja syvennyin mietteisiini, enkä huomannu että muu porukka ottai 15 metriä taaksepäin. Havahduin siihen kun seisoin yhtäkkiä polvia myöden vedessä. Uppasiiiiiii. Tuli valtaisa aalto joka löi tosi pitkälle. No hienot vettä pitävät vaelluskengät toimi hienosti muuten, mutta kun varret on vaan vähän nilkan yli niin täyteen vettähän ne meni. Eikä se vesi tullu pois. Muu seurue siinä nauro mulle, kun tuli seuraava aalto ja kaverin äitelle kävi sama homma. Hienoa, että lähdetään reissuun mahdollisimman paikallisten näkösinä, eikä muka näytetä turisteilta, mutta onneks sitten mm. tämä äksidentti osoitti, että ihan turisteja ollaan. Idiootteja ja hölmöjä turisteja.

siinä vähän mustaa hiekkaa ja merta ennenku tuli aalto jaloille

Edellämainitut tapahtumat latisti hieman meininkiä ja päätettiin, että koska kellonkin on paljon lähdetään ajelemaan takasin kohti reykjaviikkia. Hieman nauratti Vik:iläisiä kun allekirjoittanut kävelee maaliskuussa paljain jaloin, koska en halunnut pitää märkiä kenkiä tai sukkia jalassa. Sama efekti oli havaittavissa paikallisissa takaisin tullessa, kun pysähdyttiin selfossiin bensa-asemalle kahville.

Reissu oli kaiken kaikkiaan varsin mainio, krapula hupeni hienosti, naurettiin paljon (toisillemme pääasiassa) ja nähtiin hienoja juttuja. Ens reissuun en valmistaudu opettamalla paikallisen karaokebaarin puolalaisille baarimikoille miten kossu-vissy tehdään. (piti sekin opettaa kaikille neljälle työntekijälle erikseen, kun ei ne voinu kommunikoida keskenään, mutta sain varsin raikkaita ja hyviä kossuvissyjä suht sopuisaan hintaan. Vaan 1000 kruunua [n. 6,5€] kappale.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti