keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Islantilaisten mielestä ja sen laadusta

Nää islantilaiset on varsin mainiota ja samaan aikaan aivan helvetin raivostuttavaa kansaa. Tietyt asiat tehdaan hyvin pajon paremmin ku suomessa, mutta sitten osa asioista hoituu niin typerästi, etten käsitä miten täällä yleensäkään on kukaan enää hengissä. Ehkä suurin ongelma tänne sopeutumisessa ollu juuri siinä, että on pirun vaikee hyväksyä muutamia toimintatapoja, jotka tuntuu aivan idioottimaisilta verrattuna siihen miten suomessa on tottunu.

Suomessa sähköt on poikki kun vähän tuulee kun puut kaatuu  linjoille. Täällä on sähkölinjat kaivettu maahan pääosin, vaikka ei ole edes puita, jotka voi kaatua linjojen päälle.

Ensinnakin nää on erittäin rasistinen ja töykee kansa. Rasismista kerron toisessa päivityksessä varsin hienon esimerkin, mut otan nyt käsittelyyn ton töykeyden. Nää paikalliset ei tunnu välittävän kenestäkään muusta kuin itsestään. Täällä mennään isomman oikeudella, on ihan ok kävellä päin toista jos se on pienempi. Pienemmän pitää väistää. Heti kun huomataan, että keskustelukumppani on ulkomaalainen islantilaisten puhe nopeutuu ja sit ne kysyy ”etkö ymmärrä islantia?”. Sit ku sanoo, että ymmärrän jos puhut hitaammin. Ni niiden puhuminen vaan nopeutuu. Ja sit nauravat kun ”urpo maahanmuuttaja ei osaa islantia”.

Toisaalta, sama se varmaan on suomessakin suurella osalla porukasta mamuja kohtaan. Täällä toi töykeys ja välinpitämättömyys vaan kumpuaa varmaan ihan eri syistä. Ihmiset on vuosisatoja eläny parin talopahasen kyläyhteisöissä ja ku näit koko elämäs niitä samaa kahdeksaa ihmistä, niin ei se ollu töykeetä jättää moikkaamatta tai olla puhumatta toiselle. Ehkä se johtuu siitä, että nykyäänkin nää on tosi töykeetä porukkaa. Tosin, tuolla muissa kaupungeissa on meininki aivan toista kuin täällä reykjavikissa. Syntyjään islantilaiset, jotka on muuttaneet tänne reykjaviikkiin työn tai opiskelun perässä sanoo, että reykjavikilla ei ole mitään tekemistä oikean islannin kanssa. Reykjavikkiläiset ei ole oikeita islantilaisia.

Sitä oikeeta islantia. Kuvaaja M.Leiniö 5/2011

Islantilaiset kokee kuitenkin olevansa suomalaisten kanssa sukulaiskansaa. Jos tulee juteltua paikallisen kanssa täällä, ni mahollisimman nopeesti pitää pyrkiä korostamaan, ettei ole puolalainen ja tämän jälkeen hissukseen kertoa, että on suomalainen niin pääsee suhteellisen helpolla. Ainakin jos vertaa noihin muista maista tulleisiin mamuihin.

On myös hauskaa, et nää issikat on muka pirun ylpeitä kulttuuristaan, kehuvat ja brassailevat olevansa viikinkien jälkeläisiä ja kuinka islannilla ja islantilaisilla on uniikki historia takana. Sit samalla kuitenkin täällä ihmiset haluaa olla kaikkea muuta ku islantilaisia. Euroopasta ja amerikasta apinoidaan kaikki. Koittavat epätoivosesti olla eurooppalaisia tai amerikkalaisia, jotta ei vaan näkyis se, että ollaan pieneltä saarelta jolla on aina nussittu serkkua kun jengiä on niin vähän.

Siellä laaksossa on pari tilaa, jossa on pidetty yllä niitä "oikeita" islantilaisia perinteitä pitkään. Kuvaaja M.Leiniö 5/2011

Muualta maailmasta apinoituja juttuja on vaikka kuinka ja paljon, mutta koska pitää olla vähän sitten jotain omaakin, ni muualta apinoidut jutut ei yleensä osu yksiin muun maailman kanssa. Kelloja ei siirretä tietenkään, vaikka melkein koko muu maailma siirtää. Kansainvälistä naistenpäivää vietetään 8.3, paitsi islannissa jossa naistenpäivää vietetään 2 viikkoa aiemmin. Muualla maailmassa on vietetty jo muutaman vuoden Movember kampanjaa, että ukot kasvattaa viikset marraskuussa syövän vastasen kamppailun kunniaksi. Täällä se on Mottumars, ja meneillään siis parhaillaan nyt, maaliskuussa. Itsellänikin on pensselit juuri tästä johtuen. Onneks ne saa kohta ajaa pois.

Ehkä täällä ollaan siitä historiasta siks niin ylpeitä, että tää maa elää turismilla. Kesäkauden aikana tehdään aivan hullut massit. Islanti valittiin viime vuonna maailman parhaaks matkailumaaksi ja tutut jotka on turismihommissa töissä sanoo, että kesäks on tulossa ennätys paljon turisteja saarelle. Ja samahan se on ollu kyllä koko tän ajan jonka mäkin oon täällä ollu. Ei tossa ydinkeskustassa ole ku turisteja, öisin sitten mellastaa känniset islantilaiset.

Viina maksaa täällä aivan hävyttömän paljon. 0,5 litraa kirkasta viinaa irtoo reilulla 20 eurolla. Jos ostaa 10 kappaletta 0,5 litran oluita ni se maksaa sen saman verran ku 0,5 litraa kirkasta täällä. Islantilaiset dokaa kuitenkin aivan helvetisti. Kuulemma yleisin 19 vuotislahja nuorelle on paikka alkoholivieroituksesta. Tiiä sitten sen todenperäisyyttä. Tuntuu, ettei nää islantilaiset eikä täällä asuneet osaa juurikaan ottaa fiksusti viinaa. Vaan sit ku aletaan dokaamaan on vaan yks vaihde ja se on pirun lujaa.

Islantilaiset kysyy aina multa ja muilta suomalaisilta, juodaanko suomessa siks niin paljon, että ollaan niin masentuneita vai ollaanko siellä siks niin masentuneita, että juodaan niin paljon ?. En oo osannu tohon kysymykseen vastata. Kun olen kysyny issikoilta sitten samaa, niin eipä nekään ole osanneet vastata. Kai se on täällä siitä samasta johtuen ku toi töykeys. On oltu pienessä piirissä koko ikä. Toisella puolella taloa jäätikkö ja toisella meri, välissä olevilla maakaistaleilla kasvaa vaan paikotellen hentosta heinää. Maassa ei kasva mikään, eläimillä ei mitään syötävää. Ilmat sellasia, ettei aina voi ollenkaan edes liikkua ulkona, niin sitten on kökitty tuvan nurkassa ja juotu kotipolttosta alkoholia, sekä touhuttu suvun kesken kaikkea muutakin.

Revi tosta sitten huumoria kun asut tuolla, saattaa vähä masentaa ajoittain. Kuvaaja M.Leiniö 5/2011

Ja ehkä juuri tästä johtuen, lopulta millään ei ole mitään väliä. Kaikki asiat järjestyy jotenkin, jossain vaiheessa tai sitten joku tulivuori purkautuu ja kaikki kuolee. Eikä millään ole sittenkään yhtään mitään väliä.
Huumeita käytetään myös varsin estottomasti ainakin yökerhoissa. Monessa baarissa poltetaan suitsukkeita, jottei jazzitupakki haisis. Piriä ihan huoletta tarjolla aina kun menee wc:hen. Tosin, taitaa se olla suomessakin toisaalta sama, en vaan ole siihen koskaan kiinnittäny huomiota. Tai en tiiä, eipä mulle olla moniin vuosiin tarjottu enää kamaa suomessa baarissa.

Millään ei ole mitään väliä. Auto on paskana, mut teipataan ovi kiinni ni voi ajella ihan hyvin.

Tuntuu hassulta, että saarella jossa ruokakaupoissa vaihtoehdot on tosi vähissä kaiken suhteen. Vaihtoehtojen vähyyttä perustellaan sillä, että tänne on niin kallista tuua mittään ja kuinka kuljetusmatkat kestää niin kauan, ettei kannata tuua. Jos tulet siviilimatkustajana ja koitat tuua esim. köntin kotimaista laatulihaa, niin se otetaan pois sun kamoista kun saavut saarelle. Ihan sama onko käsimatkatavaroissa vai ollu ruumassa. Yksityishenkilöt ei saa tuua lihaa saarelle. Kuitenkin huumeita tulee paljon ja joka tuutista kokoajan. Kai se on kysynnän ja tarjonnan laki.

2 kommenttia:

  1. :D uutuden viehatys ruvennut katoamaan?

    Mulla on nyt jotenkin sellainen kuva, etta ne islantilaiset on "PeruSislantilaisia".

    Ja liha on pahinta huumetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kieltamatta se uutuudenviehatys on kylla jo kadonnu. Ehka ihan hyva niin, ei sitten enaa naa kovin ruususin lasein tata maata. Luin sita sun sopeutumis kaaviota ja hyvin loytaa vaiheen jossa menee. Oot nero !

      Naa taalla on hyvin PeruSislantilaista porukkaa. Maa on taysin riippuvainen mamuista, mut silti paikalliset ei meita sieda. PerusSislantilainen ei halua tehaa mitaan "paskahommia" kuten toimia baarimikkoina tai olla lasten kanssa (koulussa, tarhassa, iltapaivakerhossa) koska ne on alempiarvosia toita. Joten meita mamuja on noilla aloilla selkee enemmisto.

      Poista