maanantai 19. maaliskuuta 2012

Kestääkö kehitys vai kestetäänkö kehitystä

Heli lähti viikoks tanskaan ja saksaan seitsemän (7) päiväiseen pohjoismaisten yliopistojen konfferenssiin edustamaan islantia ja puhumaan kestävästä kehityksestä islannissa. Oon seurannu nyt sivusta kun Heltsa on vääntäny noita juttuja, innostuin itekkin vähän pohtimaan tätä islannin touhua. Pistetään väliin pari ison auton kuvaa piristämään. Ja kun lupasin niitä kuvia muutenki.

Islannissa mun mielestä ei voi oikeestaan käyttää sanaa kestävä kehitys, muutakun kolmessa bussissa, jotka kulkee metaanilla osittain. Niin ja onhan tonne islannin yliopistoon reykjaviikkiin tullu vuonna 2011 kierrätysroskikset, tosin roskisauto kun hakee roskikset ni ne hienot eriväriset pussit heitetään samalle lavalle sekasin ja murskataan yhdessä.

Tää on ainoastaan kivan värinen

Tää kolikon kääntöpuoli onkin sitten aivan jotain muuta. Tai siis kun täällä eletään niinku huomista ei tulis, tai jos tuleeki ni silti pärjätään. Juomakelpoista vettä valuu kokoajan jäätikköjokien mukana, senkun vaan menee juomaan noista joista. Ilmeisesti juuri tästä johtuen, islannissa on laitonta ottaa maksua vedestä missään muodossa. Ihan sama onko kyseessä vesimaksut tavallisissa kotitalouksissa tai vesilasista baarissa, siitä ei saa maksua ottaa. Tästä johtuen kun vetää vessan täällä niin vettä tulee aivan helkkarin paljon ja kauan. Suihkussa myös läträtään aivan ylettömästi.

tykkään tästa, kun tää on ainoo tollanen klassinen vanhan ajan seikkailija -mallin jättiauto.

Roskia ei siis varsinaisesti lajitella yhtään missään. Jokaisessa taloyhtiössä on roskakuilut jonne sitten heitetään kaikki sinne vaan suinkin mahtuva. Viikottain roska-auto hakee sitten vaan kaikki jätteet pois ja kärrää ne kaatopaikalle. Kuten aiemmin mainitsin, henkilöautoja on keskimäärin kolme (3) per talous ja busseilla nyt ajaa vaan maahanmuuttajat ja köyhät opiskelijat. Kaikissa asunnoissa huutaa lämmöt talvella täysillä, mutta vähintään yksi asunnon ikkunoista on auki.


On tehty tutkimus, että jos kaikki maailman ihmiset eläis niinku islantilaiset niin tarvittais 21 (siis kakskytvitunyks) maapalloa, jotta me rapiat 7 miljardia ihmistä pystyttäis elämään edes tän verran ku nyt eletään luonnonvarojen puolesta.

Ei täss oo mitään järkee, eitässoomitäänjärkee,eitässoomitäänjärkee,eitässoomitäänjärkee, eitässoomitäänjärkee,eitässoomitäänjärkee,eitässoomitäänjärkee,eitässoomitäänjärkee

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti